Rives de l'Ourcq

Rives de l'Ourcq

Bondy
Construction of 124 housing units and shops
Massive stones
Delivery in 2023
Active ground floor and attic cutouts
Contemporary stone modelling
Open block facing the canal
Quarry of the parisian area
Quarry of the parisian area
Open block facing the canal
Cutting of the louvers
Cutting of the louvers

Rives de l'Ourcq

Description

The volumetric work makes the lot a rotator between the activity sector and the central blocks of the ZAC.
The architectural diversity and scales, from the house to the collective building, easily integrates the Rives de l'Ourcq into the existing and very heterogeneous urban fabric. To the south, in front of the canal, the scale of the large territory is expressed through two ashlar emergences. Townhouses, with low volumetry and partial attics, provide unobstructed views towards the canal from the lower floors. The residential character of the district is amplified by the image of the villa building where each apartment has a generous outdoor space that faces the landscaped heart of the block or the canal: a linear and regional polarity.

Program

124 housing units
4 shop area

Client

Verrechia

Team

ITAR Architectures
Atelier Alice Tricon
Urban eco-scop
GreenAffair

Surface

8230 m² sp for housing
600 m² for shops

Cost

14 M€ HT

Performance

NF habitat HQE niveau excellent (9 stars)
BBC Effinergie
E3C1
Label BiodiverCity